Departe de planeta tăcută – CS Lewis

„Dar într-o bună zi, vei fi destul de în vârstă ca să citești din nou povești”

Îi scria cu eleganța specifică CS Lewis lui Lucy Barfield în introducerea la cel de-al doilea volum din Cronicile din Narnia. În ceea ce mă privește cred că sunt suficient de trecut prin viață ca să pot lua de bun textul autorului mai sus menționat. Și nu este vorba neapărat despre Cronicile din Narnia.

Pentru cei care sunt familiarizați cu Cronicile din Narnia și alte lucrări ale lui CS Lewis, (re)publicarea primei cărți din Trilogia Cosmică, „Departe de planeta tăcută” s-ar putea să fie un motiv de bucurie. Spun republicare pentru că volumul 1 a mai apărut anterior și la defuncta, din nefericire, editură Logos în anul 1995. Celelalte două volume nu mi-au mai trecut prin mâini. De fapt, nici nu știu dacă au mai fost publicate.

De data aceasta, pe final de 2023 am descoperit cu o nedisimulată bucurie la Editura Paladin primul volum din trilogie precum și mențiunea că vor urma și celelalte două. Calitatea tehnică este excepțională: cartea este cusută, are copertă cartonată, supracopertă și litere aurii, format A4.

Primul volum, deși este catalogat la categoria SF, depășește această încadrare, la fel cum Cronicile din Narnia nu sunt neapărat literatură pentru copii. Spun asta și pentru că în cazul primului volum al Trilogiei cosmice găsim suficiente aluzii spirituale sau evidente conexiuni cu lumea vremii sale.

Un filolog (o subtilă aluzie la prietenul său JRR Tolkien), profesorul Ransom ajunge pe Malacandra (Marte) și descoperă ființe non-umane cu practici atipice pentru omul modern. Modul în care ajunge aici merită și el menționatat la partea de simbolistică. Dat fiind că romanul este scris în perioada celui celui de-Al Doilea Război Mondial, nu este exclus ca cei doi răpitori ai lui Ransom să fie o întruchipare a maleficilor Stalin și Hitler.

Bineînțeles că cititorul va identifica și alte simboluri cunoscute, drept pentru care mă opresc aici cu descrierea cărții în speranța că onorabilul lector va săpa mai adânc pentru a face propriile descoperiri. 

Distribuie

Lasă un răspuns