Cei obișnuiți cu stilul lui Jaroslav Pelikan pot anticipa într-o oarecare măsură la ce să se aștepte de la o carte despre Biblie scrisă de el. În mare, autorul prezintă traseul pe care l-a parcurs Cuvântul pentru a deveni text și pentru a ajunge în mâinile noastre azi. Autorul pornește de la dilema pe care o are un cititor tabula rasa, dacă poate exista așa ceva, în fața extrem de variatei oferte a texului sacru. Demersul continuă cu formarea canonului, diferitele traduceri și textele prezente în variantele diferitelor traduceri de azi.
Nu este neapărat o carte de teologie sau de critică textuală, ci mai degrabă una gen privire de ansamblu prin care încearcă să introducă cititorul neavizat în „tainele” formării textului sacru. Este o carte apropiată ca demers de Isus de-a lungul secolelor în care eruditul autor îl apropie pe cel interesat de lumea extrem de încâlcită a istoriei formării canonului.
Recent am descoperit un Jaroslav Pelikan aplecat asupra textului Scripturii în calitate de comentator, mai specific asupra textului cărții Faptele apostolilor. Dar despre aceasta, altă dată.