Pe pielea mea: Fără patimă și așteptări despre localizare GPS și investigații

112

Prin iulie 2014, intr-o noapte toridă de vară, pe la 2-3, un individ intră pe geamul întredeschis al casei, trece nestingherit pe lângă mine în timp ce dormeam și începe să cotrobăie prin casă. După câteva minute, pleacă cu un laptop, inelul de logodnă al sotiei și portofelul cu acte și ceva bani.  

Speriată, sotia mă trezește imediat și prima reactie pe care o am, năuc de somn, este să sun la 112. Apelez, descriu ce s-a întâmplat și în câteva minute apare un politist, un jandarm și cineva de la investigatii criminale dacă mai tin bine minte. Le povestesc și lor, iar prima întrebare este dacă am lăsat geamul deschis, adică neasigurat. În plus, remarcă, nu am nici grilaj la geam. Înteleg unde bate, așa că îi spun că este totuși miez de vară, poarta de la curte este închisă, iar un individ mi-a pus viata în pericol atât mie cât și sotiei și celor doi copii minori. Mai fac câteva verificări, apoi se retrag urmând să dau a doua zi o altă declarație la secție.  

A doua zi mă prezint și mai dau câteva lămuriri apoi plec. În mare, despre pagubă. Cam ce am spus la cald. Spre seară, realizez că pe laptop am instalat un sistem de supraveghere și îl accesez. Surpriză! Localizez laptopul la nivel de stradă și număr. Era vorba despre o casă. Plec cu sufletul la gură la secție unde dau de doi polițiști amabili cărora le povestesc și le arăt unde este lapopul. Nu par deloc surprinși de adresă și mă roagă să aștept să văd dacă pot obține un mandat. Se întorc și îmi spun că abia mâine dimineață pot face ceva. Îi înțeleg și le las, pentru orice eventualitate, userul și parola de la softul de localizare.  

Ziua următoare primesc un telefon să mă prezint la secție. Nu mi se spune de ce, dar intuiesc. Plec într-un suflet, ajung și sunt invitat într-un birou. Urmează un dialog ireal: Dacă am mers eu între timp la adresă? Ce soft am folosit? Dacă am licență? și altele asemenea. După care, mă informează că softul nu este bun. A dat locația greșită. Laptopul nu se află acolo. Plin de efervescență, ca să folosesc un eufemism, le spun că se înșală. Scot telefonul pe care aveam softul și le arăt locația exactă în care mă aflam. Oamenii se uită la el, îi întreb dacă este bună, ei confirmă după care continuă: „Pe telefon arată bine, dar pe laptop este greșită.” Ne despărțim amical nu înainte de a mă asigura că vor face o investigație amănunțită.   

De atunci au trecut cinci ani. Investigația continuă. Între timp, am luat un câine de pază.

Lasă un răspuns