Cele șapte păcate capitale: PIZMA

Primul caz din istoria umanitătii care ne aduce aminte de acest păcat cardinal este cazul fraților Cain și Abel. Primul, invidios sau pizmaș pe fratele său, face un plan și îl ucide pe acesta pentru simplul motiv că jertfa lui nu era bine privită. 

Astăzi, invidia probabil atinge dimensiuni pandemice și este descrisă prin intermediul unei largi palete semantice: sentiment, emoție, păcat, o predispoziție sentimentală sau chiar perspectivă asupra lumii.

Ce are ea / el și nu am eu?

În esența ei și simplificând lucrurile foarte mult, invidia presupune o stare emoționlă profundă de factură negativă care se datorează în special faptului că persoana afectată se consideră îndreptățită să beneficieze de cel puțin aceleași avantaje sau privilegii precum subiectul invidiat.

O stare patologică mai profundă care ne duce în alte direcții este schadenfreude sau acea atitudine de-a dreptul malefică ce se bucură de eșecul celuilalt. De fiecare dată când un apropiat obține un mic succes, în persoana afectată de schadenfreude  moare ceva, iar când aceasta eșuează se nasc sentimente opuse.

De la episodul lui Cain și Abel amintit la început, istoria se repetă iar și iar, având în rolurile principale alte personaje, dar care, în esență sunt înrobite de aceleași stări: o stare resentimentară mai mult sau mai puțin disimulată. Conceptul poate fi înțeles mi ușor dacă facem apel la înțelepciunea populară care ne spune că trebuie să moară și capra vecinului.

Ce-i de făcut?

Pizma, invidia, resentimentul nu pot crește acolo unde sunt gata să admit faptul că aproapele meu este la fel de valoros ca mine. Așa că data viitoare, când esti încercat se sentimente atipice, verifică dacă nu cumva invidia poate fi una dintre cauze.

Un posibil antidot este recunoașterea faptului că nu trebuie să ne aflăm într-o continuă competiție cu semenii și că nu trebuie să demonstrăm nimănui că suntem valoroși.

Știu, poate fi un sfat simplist, dar după cum bine știm, o călătorie de o mie de kilometri începe cu primul pas.

Distribuie

Un comentariu la „Cele șapte păcate capitale: PIZMA”

  1. Pingback: Cele șapte păcate capitale: FURIA | Blocnotes.ro

Lasă un răspuns