Hristosul fără mâini

Statuia lui Hristos fără mâini

Hristos nu are trup pe Pământ, ci doar pe al tău, nu are alte mâini decât pe ale tale, nu are alte picioare decât pe ale tale, ai tăi sunt ochii prin care privești la lume cu mila lui Hristos; Ale tale sunt picioarele cu care El umblă să facă bine; Cu ale tale mâini el binecuvântează oamenii acum.

Tereza de Avila 1515 – 1582

La începutul anilor 1980, credincioșii care veneau la biserica romano – catolică Hristos Regele, din San Diego, California au descoperit că locașul de închinare fusese vandalizat, iar statuia care îl reprezenta pe Isus a suferit cel mai mult. Deși au decis să repare stricăciunile, comunitatea a decis să lase statuia în starea în care fusese adusă de cei care au stricat-o. Adică fără mâini. În loc să o repare, au pus în dreptul ei un mesaj care a avut un impact mult mai puternic, anume poemul Terezei de Avila pe care l-am amintit la început: „Eu nu am alte mâini în afară de cele ale tale.”

Realitatea este că dimensiunea practică a credinței creștine așa cum este menționată de Mântuitorul în Evanghelia după Marcu 24 – 25 ne determină să îl întrebăm pe aproapele nostru, cel puțin din când în când și nu neapărat din politețe, Cu ce te pot ajuta? amintindu-ne că persoanele aflate la periferia societății au un loc aparte în economia divină. Arătând milă sau o reală preocupare față de semenul nostru, nu facem decât să împlinim un mandat hristic și să confirmăm mesajul lui Pavel într-o lume extrem de individualistă:

Voi sunteţi trupul lui Hristos şi fiecare, în parte, mădularele lui.

1 Corinteni 12:27

Lasă un răspuns