Ereziile primelor secole și ecourile lor contemporane IV – Modalismul

Cea de-a patra erezie căreia îi facem o scurtă prezentare se numește modalism. Ea mai este cunoscută și drept sabelianism, după numele presupusului întemeietor. Despre el se știu relativ puține detalii, iar cele cunoscute sunt oarecum contradictorii. Există presupuneri că ar fi fost preot în Roma sau că ar fi „libian” – un termen generic pentru africani (Vasile de Cezareea sau Eusebiu).

În câteva cuvinte, sabelianismul / modalismul era o doctrină cu puternice valențe monoteiste. Dumnezeu este unul prezent în decursul istoriei în trei moduri: Figura paternală – Dumnezeu Tatăl este primul mod de manifestare al lui Dumnezeu, apoi Isus Hristos, același Dumnezeu, iar în cele din urmă după înălțarea la cer, Dumnezeu este prezent printre noi prin Duhul Sfânt.

La o lectură superficială putem fi ușor de acord. Doar mărturisim un singur Dumnezeu. Doar că în realitate erezia lovește în esență puternic doctrina trinitariană. Dumnezeul modalist este un singur Dumnezeu care se îmbracă diferit în perioade istorice distincte. Aceeași persoană cu trei costumații sau măști. 

Schematic, pentru modaliști, lucrurile stau cam așa:

Dumnezeu Tatăl → Dumnezeu Fiul → Dumnezeu Duhul Sfânt

Doar că din punct de vedere teologic, lucrurile stau puțin diferit. Mai presus de toate, toate cele trei persoane ale Sfintei Treimi coexistă din veșnicie. Isus nu are un început și un final al existenței. La fel stau lucrurile și în cazul celorlalte persoane ale Trinității care își păstrează și distinctivitatea. 

Putem observa această distinctivitate cel mai bine la botezul lui Isus când sunt prezente toate cele trei persoane ale Trinității. Sau în saluturile trinitariene ale lui Pavel pe care le regăsim în epistole. Un modalist va avea serioase dificultăți să explice un asemenea text. 

Modalismul este un curent foarte subtil care accetuează dincolo de ortodoxie monoteismul iudaic și construiește pe el toată argumentarea considerată ulterior de biserică drept eretică. 

De ce ar fi problematică înțelegerea modalistă a Trinității? Pentru că, așa cum vom vedea, ea deschide calea altor abordări teologice care anulează dumnezeirea lui Isus Hristos, de exemplu. Iar una dintre acestea este arianismul. Despre el, mai târziu. 

Distribuie

2 comentarii la „Ereziile primelor secole și ecourile lor contemporane IV – Modalismul”

  1. Pingback: Ereziile primelor secole și ecourile loc contemporane V - Arianismul | Blocnotes.ro

Lasă un răspuns