Critica textuală (extrem de) radicală

Interacționez zilele acestea cu o carte foarte interesantă dintr-un anumit punct de vedere. Și ca să nu mai prelungesc suspansul vă spun că este vorba despre Misquoting Jesus, de Bart D Ehrman. Ideea de bază, așa cum am înțeles-o din primele capitole, și nu cred că va fi alta mai încolo întrucât autorul o spune fățiș, este aceea că întrucât nu putem avea acces la documentele primare ale Noului și Vechiul Testament, nu putem ști cu exactitate care sunt adevăratele cuvinte ale lui Isus sau ale lui Pavel. Scribii au alterat textul într-un mod semnificativ, iar acest lucru ne pune în situația de a plasa textul Scripturii alături de Homer, Vergiliu, Platon și mai numiți și voi alți autori.

Cartea a fost scrisă prin 2005, când autorul declara că are oarecare respect pentru scrierile sacre și pentru viața spirituală, dar aflu că în prezent a devenit liber cugetător. Este interesant de asemenea parcursul său academic: Licențiat în Teologie la Moody Bible Institute, Master în teologie la Wheaton College și Doctorat la Princeton Theological Seminary.

Deși poate părea un lucru foarte recent, critica textuală a devenit foarte apreciată prin secolul 19 când o serie de teologi, în special germani, au deschis acest drum.

Distribuie

2 comentarii la „Critica textuală (extrem de) radicală”

  1. Pingback: Un site exceptional « Teologeanu

  2. Pingback: Un site exceptional « Teologeanu

Lasă un răspuns