Baptiștii și efectul colateral al coronavirusului

La ora la care scriu aceste rânduri ar trebui, în mod oficial, ca pe 20-21 martie să aibă loc la Suceava Conferința Națională a Cultului Baptist din România. Spun oficial pentru că neoficial circulă deja zvonuri că evenimentul va fi cel mai probabil reprogramat sau anulat. Deja adunările de orice natură mai mari de 100 de persoane au fost interzise. Cum un astfel de eveniment ar reuni minimum 400 de persoane, nu este greu de anticipat răspunsul autorităților, în speța de față Direcția de Sănătate Publică. 

Ce putem învăța de aici?

Sunt foarte curios să văd cum vor răspunde inițiatorii mantrei „Noi nu luăm bani de la Stat, pentru că dacă luăm, atunci Statul se implică în organizare internă!” cu privire la aceste măsuri cu un vădit caracter restrictiv de practicare a liturghiei.*

Sunt la fel de curios dacă cei lesne crezători se vor fi dumirit cam în ce măsură se poate implica Statul în viața unei comunități atunci când dorește acest lucru sau când situația o impune indiferent dacă aceasta optează sau nu pentru sprijin financiar.

Un fel de concluzie

Partea bună a măsurilor este că ele ne ajută să ne regândim praxiologia în termeni mult mai apropiați de cei ai Bisericii primului secol în care accentul nu cădea pe proiecte megalomanice de natură imobiliară sau pe deținerea de universități, ci pe părtășia frățească, frângerea pâinii, învățătura apostolilor și pe rugăciuni.


  • a nu se înțelege de aici că sunt împotriva măsurilor de protejare a sănătății persoanelor.
Distribuie

Un comentariu la „Baptiștii și efectul colateral al coronavirusului”

  1. ăștia cu mantra ar trebui să demonstreze prin credința lor că riscă să participe pentru ca nu statul dictează. aș vrea să-i văd si eu pe martirii ăștia ce la revoluția din dec 89 se ascundeau pe sub paturi…

Lasă un răspuns