Și dacă nu a fost pe 25 decembrie?

Guido Reni - Închinarea Păstorilor
Guido Reni - Închinarea Păstorilor
Guido Reni – Închinarea Păstorilor

25 decembrie = Crăciun. Crăciun = 25 decembrie. Este practic imposibil să disociezi cei doi termeni fără a produce o ruptură logico-sentimentală semnificativă. Oamenii consideră cei doi termeni legați într-un mod indisolubil încă de începuturile Bisericii creștine. Și totuși, de dragul argumentului istoric, în primele trei secole Crăciunul nu s-a celebrat în decembrie. Și nici nu era o sărbătoare atât de populară. Dacă ar fi să ne luăm după unul dintre stâlpii Bisericii Primare, Origene (aprox 185 – 254), creștinii nu ar trebui să celebreze zilele de naștere. Acesta este un obicei întâlnit la faraon și la Pilat. Zilele de naștere erau celebrate de păgâni. 

Cu toate acestea, au început să apară speculații cu privire la data nașterii lui Isus Hristos încă din secolul II când a fost sugerată data de 2 ianuarie (Hippolit), 18, 19 aprilie, 25 martie, 20 mai (Clement din Alexandria), 17 sau 20 noiembrie, etc. Un argument intersant este sugestia conform căreia Hristos s-a născut pe 21 martie, într-o zi de miercuri. Argumentul urmează linia lui Policarp care credea că soarele a fost creat în ziua a patra. De altfel, nu este singurul care crede acest lucru cu privir ela soare.

Crăciunul a început să fie sărbătorit pe 25 decembrie după ce Împăratul Constantin a făcut din creștinism religia oficială a imperiului. Cu toate aceestea, există încă biserici care nu sărbătoresc pe 25 decembrie Nașterea Mântuitorului, ci pe 6 ianuarie.

Și totuși, dacă tot nu suntem absolut siguri de data Crăciunului care ar mai fi motivul pentru care ar trebui să celebrăm Crăciunul?

Cel mai probabil Nașterea Mântuitorului nu a fost pe 25 decembrie, dar asta nu ne împiedică să celebrăm Întruparea și să ne amintim faptul că Dumnezeu “Pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt. şi din Fecioara Maria şi S-a făcut om.”

Distribuie

Lasă un răspuns