Pustan si-a facut cruce

titra revista Pasi cu nefireasca uluire. Initial, titlul respectiv m-a facut sa cred ca omul si-a construit monument funerar. Ulterior pe site-ul Asociatiei Romane Baptiste din Statele Unite si Canada informatia este nuantata.

Pe scurt, daca inca nu ati aflat pastorul Pustan a predicat intr-o biserica ortodoxa. Un ierarh ortodox, Nicolae Corneanu, pentru un gest oarecum similar a fost mustrat serios. Ramane de vazut cum vor reactiona inaltii prelati.

Revenind la titlu, daca imi este permis, puneti si trei semne de exclamare pentru a mari efectul.

Later edit: vad ca au reactionat si altii tot din acelasi motiv: titlul SENZATIONAL si content-ul banal.

Distribuie

28 de comentarii la „Pustan si-a facut cruce”

  1. Mi-as face cruce in orice biserica unde as fi lasat sa vestesc evanghelia langa un preot duhovnicesc. M-as aseza chiar si in genunchi daca asta i-ar afce pe ascultatori sa-l primeasca pe Domnul isus si sa inteleaga ce inseamna umblarea cu El. Pustan nu trebuie sa fie o exceptie, ci un exemplu.

    Daniel Branzai, pastor baptist din Los Angeles

    1. Bun venit pe blog frate Daniel.

      Intr-o misiune evanghelistica din Moldova un om nu voia sa discute cu mine pe motiv ca noi, baptistii, nu ne facem cruce. Am facut fara retineri gestul si am pornit discutia de la semnificatia lui. Omul a fost uluit si foarte deschis apoi.

      Ruben, pastor baptist din Bucuresti

      1. Pai si ce-ai rezolvat?!… O caricatura de cruce si un om pe care dupa cum spui la-i uluit!… Nici tu nu stii ce-i cu tine si nici bietul om! Tragic intr-adevar!…

  2. se pare ca nu era o biserica ortodoxa, ci una a Oastei Domnului; am aflat -din surse neautorizate, e drept – ca acel preot face parte din Oastea Domnului.
    Cat despre „a-ti face cruce” – eu cred ca Pustan a adoptat modelul paulian: cu grecul-grec, etc.
    „A nu-ti face cruce” din aceleasi motive (bigotism, extremist, conservatorism intransigent si incorijabil) ca si „a-ti face cruce” – le situeaza pe aceeasi pozitie demna de mila, in fond. Asa ca – fara a trece de partea permisivilor -cred ca retinerile de orice fel de „coboara”

    1. Ciprian,

      tare ma tem ca preotul respectiv nu prea are de a face cu Oastea Domnului…se poate vedea de pe website-ul dansului http://www.lamosuni.ro. Daca vei avea rabdare sa rasfoiesti un pic prin paginile de internet indicate, vei descoperi unele lucruri care vorbesc mai mult decat o mie de alte pareri si aprecieri…cele mai interesante zone mi se par mie cea de marturii ale unor oameni din tara si din lume care s-au dus la Mosuni pentru diverse motive si s-au intors de acolo vei descoperi cat de pocaiti, si cealalta este zona de fotografii…

      personal nu am nici o problema ca dl Pustan si-a facut cruce si nici ca s-a dus sa predice intr-o biserica ortodoxa. Vorba lui Pavel, este un idol ceva? Nu! Dar cum ramane cu acele compromisuri nepermise (Pavel discuta in 1Corinteni 10 in mod concret despre idolatrie si compromisul in idolatrie)??? Si aici ma refer exclusiv la ultimile 30 de secunde, cand preotul din Mosuni il invita pe dl Pustan sa i se alature in rugaciune cu fata catre altarul plin de idoli (ca deranjeaza asta pe multi, putin imi pasa), iar dl Pustan nu se opune in nici un fel…

      apoi despre cat de evanghelic este mesajul dansului in contextul unei comunitati de oameni ortodocsi veniti acolo pentru nu stim ce motive nu mai discut, ca am mai postat reactia mea si pe blogul fr. Florin Stoica, si nu vreau sa se creada ca il vanez cumva pe dl Pustan….am multe alte lucruri mai importante de facut…

  3. Ciprian,

    remarcile tale sunt juste. Nu sunt totusi extaziat de gest, daca Cristos este propovaduit e de bine. Diferente de nuanta intre culte vor exista tot timpul. Important e ca oamenii sa il vada pe Cristos. Gestul invitarii unui „schismatic”, daca intr-adevar se confirma spusele tale referitor la apartenenta la Oastea Domnului a preotului, este atunci mai usor de explicat.

    Distinctia dintre aia care isi fac cruce si aia care nu isi fac ar trebui depasita. Dupa cum si diluarea elementelor specifice fiecarei credinte in parte ar trebui sa nu ne lase reci.

  4. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (01.05.2009) « România Evanghelică

  5. Fiind un evanghelic care poarta cruce (una celtica superba, numita Crucea Sf. Columba) si care-si insoteste de obicei rugaciunea, si mai ales rostirea numelui Sfintei Treimi, de semnul crucii, care, asa cum scria cu ceva timp un urma intr-un post pe blogul meu, se afla intre simbolurile crestine ale bisericii primare, nu inteleg nicicum isteria de pe blogurile evanghelice romanesti in legatura cu gestul de normalitate al lui Pustan (socotit curajos doar din pricina ca mediul nostru este ‘anormal’).
    Observ cu oroare ca am imprumutat si noi moda americana a isterizarii regulate pe subiecte absolut banale.
    Formalismul, dictatura si fatarnicia care domina multe dintre bisericile noastre par sa nu deranjeze pe nimeni. Mi se pare de-a dreptul ridicol. Iarasi inghitim acul si strecuram camila. Oare ne vom maturiza vreodata sau vor ramine mereu un grup patologic, dominat de complexele obisnuite ale grupurilor minoritare?
    Oameni buni, tara arde si baba se pieptana cu lautari.

    1. Fr Danut,

      in primul rand mult succes in noul proiect editorial. Inteleg framantarile anterioare publicarii cartii. Am avut de-a lungul timpului ceva surprize cu tipografiile din Romania in proiectele derulate.

      in al doilea rand sunt de acord ca Pustan a facut un gest normal. Observatiile mele se indreapta spre autorii titlului de tip otv-ist. Nu crucea si semnul facut de Pustan provoaca isteria aici, ci felul in care este reflectat gestul in revista Pasi, in care uneori am gasit si materiale scrise cu har.

  6. Fratilor evanghelici, eu as propune sa oficializam semnul crucii in inchinarea noastra daca tot aduce atatea beneficii. Sa oficializam si odajdiile, si parastasele si tot ceea ce ne-ar putea ajuta sa avem usi deschise la cei multi. De ce sa ne cramponam atata in aceste lucruri neesentiale, de ce sa strecuram tantarul cand ne sta ditamai camilocul in gat. Eu chiar as zice sa infiintam si ceva manastiri si ceva ordine calugaresti, ca deh, pe astea nu le-am incercat…Nu stiu pe cati i-a castigat pentru mantuire crucea lui Pustan, dar cu siguranta a creat multa confuzie multora, dovada multele comentarii pro si contra in blogosfera. E dureros sa vezi pastori evanghelici de succes care inca nu si-au definit identitatea fiind gata sa stea ba in genunchi, ba in picioare, ba facand cruce, ba nefacand-o.
    Pustan a adus lumina pentru ortodocsi: All the evangelicals were wrong but they started to receive the revelation of truth. Succes fratilor!!!!!!!!!!!!!
    Sugestie: Zic ca ar fi bine sa incepem sa-i evanghelizam pe evanghelici. Pardon! Sa-i aducem inapoi la crucea credintei stramosesti.
    Frate Branzei, ma tot intreb ce rost au mai avut dialogurile cu Mihai Oara? In locul dumneavoastra l-as cauta pe Mihai Oara sa-mi cer scuze pentru inconsecventa sau nu, pentru vremea de ratacire traita pana aici. Doamne, ce se schimba lucrurile in viata!

    1. Frate Ioan, la baptisti cel putin, e greu de oficializat odajdiile, parastasele si altele asemenea. Dupa cum stiti fiecare biserica este autonoma. Anumite lucruri se pot recomanda nicidecum impune. Spun asta ca sa duc pana la capat argumentatia dumneavoastra, nu ca as fi de acord cu propunerea.

  7. fr Ioan cred ca unii nu au „puterea „de a intelege ce a in semnat semnul crucii pe care fr Pustan l-a imprumutat pentru o situatie diferita asa cum unii nu pot intelege fraza pe care ati scris-o dv in alta limba.Oricum crucea reprezinta tot pt un crestin care crede si traieste doar prin HAR.Dar sunt convins ca fr Pustan nu se va calugari in veci.

  8. Wau, Pustan si-a facut crucea si unii sunt gata sa-l rastigneasca pe ea.
    Stati linistiti ca nu a pacatuit facadu-si cruce!!!
    Poate ar fi bine sa ne preocupe adevaratele pacate cum ar fi avortul care in ultimii 19 ani, ne-a lipsit tara de o intreaga generatie, peste 17 milioane de copii au fost macelariti si aruncati la cosul de gunoi in tara noastra „crestina” , acesta e pacat strigator la cer si ar trebui sa ne preocupe!!!!!!!!!!!!!!!

    Daca va intereseaza acest subiect intrati la: http://www.mercysactionmission.com

  9. Eu cred ca suntem in stare sa spunem daca fratele Pustan a pacatuit sau nu. Si e clar ca NU. La o adica, eu tot caut versetul care zice sa nu-ti faci cruce. Aratatul cu degetul nu e pacat? (cred ca pentru asta as gasi verset) Care e problema, domnilor? Problema noastra cea mare (si va amintiti ca NOI suntem Biserica?) e ca ne tocim sezuturile pe scaunule/bancile comode sau mai putin comode ale „Casei Domnului”, sau pe scaunul de la calculator, cautand cui sa mai dam in cap, pe cine sa mai barfim, in cine sa mai dam cu piatra. Iesiti afara si faceti voi binele pe care unii considerati ca Pustan nu-l poate face! Mergeti la toti oamenii care trec pe langa voi, si despre care nu stiti daca la coltul strazii vor mai fi in viata sau arzand de vii in Iad! Daca nu la toti, macar la unu’. Lasati crucea lui Pustan, ca fiecare si-o poarta pe a lui.
    Dintre cei care l-ati judecat si scuipat „in direct” pe fratele Vladimir, tare as vrea sa stiu cate suflete ati salvat. Asa, pentru cultura mea generala. Si-apoi sa facem o comparatie. Sunt sigura ca rezultatul ar spune multe. Deschideti cutiile in care L-ati camuflat pe Dumnezeu si lasati-L sa zburde liber prin voi, scop pentru care ati fost creati. Parerile personale, luate separat de Duhul Sfant, sunt egale cu 0 (zero). Si pentru mine, si garantez ca si pentru Dumnezeu…
    Mai e asa putin timp ramas, si noi il pierdem incercand sa prabusim si ce s-a cladit pana acum. Mi-e din ce in ce mai dor de Isus, dar din cauza unor neintelepti prelungeste asteptarea. Nu din cauza lor, ci de dragul lor. Mereu am considerat ca Dumnezeu e exagerat de bun…

    1. Ingrid,
      singurul care da verdicte clare si corecte este Dreptul Judecator in fata caruia ne vom infatisa cu totii.

      Daca vei reciti cu atentie de data aceasta mesajul vei observa ca nu este despre Pustan. Ci despre autorii articolului din revista Pasi. Poti sa iti dai seama din prima propoyitie despre asta.

      1. Pana si de la prima vedere, ca sa nu mai zic de urmatoarele, tot ce e scris aici imi lasa impresia ca e vorba despre Pustan si faptul ca si-a facut cruce. Autorii revistei Pasi nu prea intra sub lumina reflectoarelor si oricum eu cred ca ei nici nu doresc asta, ci mai degraba sa scoata in evidenta fapta comisa.
        M-am hotarat sa-mi fac simtita prezenta pe aici tocmai in ideea ca cele spus de Ingrid sa nu fie puse in umbra sau trecute cu vederea. Suntem prea buni la vorbe, iscuiti cat incape si ne batem in teologii si versete scoase din context si ne plafonam in gesturi si aparenta exterioara, atat de inselatoare de altfel. Chiar asa, cate suflete am salvat prin exemplul vietii mele sau prin spusele mele? Stiu doar ca ma numar printre sufletele adaugate in dreptul fratelui Pustan, care intr-o seara de decembrie a preferat sa treaca de nametii din Valea Jiului si sa nu se lase intimidat de frig, pentru a duce Vestea cea Buna pana si in „cotlonul” din inima mea…si daca blogul mai are si ideea de „lectii de viata”, as zice ca cele expuse de Ingrid ma fac sa intru in camaruta mea si sa-mi fac cu ajutorul Duhului Sfant o introspectie, nu sa dau in cap la altul, sa vad barna din ochiul meu intai si intai.
        Dar ca sa ne legam si de asa zisul subiect al discutiei, daca e sa ne luam dupa ce ziceai mai sus, desi te contrazic vehement, ca de fapt autorii de la revista Pasi sunt cei luati in vizor. Se cauta senzationalul ca stire de ultima ora, face parte din mentalitatea jurnalistilor, nu a crestinilor.
        Senzational stiti ce ar fi? Sa iesim dincolo de zidurile bisericilor noastre cu termopane stralucitoare, amvoane din lemn masiv de cires bronzat la soarele de mai, dincolo de aranjamentele cu flori aduse de sora Florica si carpeta care se potriveste de minune cu scaunele asezate minutios in incaperea cat mai larga posibil, in care fiecare avem locul nostru bine „batut in cuie”, ca nu care cumva cineva sa ne incalce teritoriul si noi sa stam cu un loc mai in spate, dincolo de tot… si sa privim la oamenii care nu au o locuinta, sau care vor fi evacuati de banci, care numesc parcul „dormitor”, care mananca din tomberoane si se cuibaresc seara tristi si respinsi, intr-un pat rece dintr-un azil de noapte…paradoxal, multi din acesti oameni au cate doua facultati, au doctorate, aveau un camin si o familie, dar din cauza unor decizii mai putin intelepte au ajuns in locul in care sunt acum, respinsi de societate. „Nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi”…intinde-ti mana crestine, nu degetul spre celalalt, este nevoie de Isus in lumea asta si daca Il cunosti nu tine totul doar pentru tine.
        Dar poate asta nu e atat de senzational, incat sa se scrie intr-o revista…asa e?

        1. dincolo de tot, crede-ma pe cuvant, nu despre Pustan e vorba. In plus daca te uiti la raspunsul meu adresat lui Daniel Branzei vei gasi inca un motiv in plus sa ma crezi.

          Apoi, daca tot vorbesti de senzational, in biserica in care slujesc chiar sunt oameni care chiar aduc tineri de pe strada la biserica.

  10. Mi-a placut de fratele baptist …care a spus ca nu face comentarii pe internet – lucrurile acestea se rezolva in interior – nu in exterior. Are mare dreptate – un adevarat slujitor al Evangheliei. Iar cei care posteaza stiri de ultima ora ca sa faca pe crestini sa pacatuiasca – vor da socoteala .

    1. ghita,
      Daca stau sa ma gandesc – conform cuvantului scris , asa este – dar putin se ghideaza in conformitate cu ceea ce este scris in Evanghelie. Nu-mi inchipuiam acum 30 de ani cum vor fi zilele premergatoare venirii Domnului Isus . N-am inteles nici cuvantul care spune – Oare va gasi credinta pe pamant? – acum inteleg. Dumnezeu sa ne lumineze si sa alegem calea cea stramta – care duce la destinatia dorita. Larga este calea si multi merg pe ea – dar nu te duce la destinatia ISUS.

Lasă un răspuns