De ce nu aveti dreptate, stimate CTP

In primul rand va amintesc faptul ca exista printre hermeneuti, indiferent din care scoala de interpretare fac parte, urmatoarea zicere: orice text scos din context devine pretext. Scoaterea unor texte, fie ele si biblice, din contextul in care au fost scrise nu valideaza teoriile enuntate. Sau, ca sa ma exemplific, nu putem judeca un film, ca sa folosesc o imagistica cu care sunteti mult mai familiarizat, dupa un singur cadru si apoi sa emitem judecati de valoare cu privire la calitatea lui. Sau, daca vreti un alt exemplu, un meci de tenis dupa doua-trei mingi schimbate de adversari.

In al doilea rand, in umila parere, cred ca este faceti o eroare semnificativa inducand ideea conform careia crestinismul se aseamana cu bolsevismul. In cel mai fericit caz acesta din urma incearca sa ofere o palida si distorsionata imitatie a primului.

In cele din urma, pentru a nu incheia intr-un ton critic, indraznesc sa spun ca este admirabil efortul de a lectura textul biblic, fie e si pentru a gasi chestiunile care par antagonice sistemului de credinte caruia va raliati. Continuati, va rog, sa lecturati Evangheliile!

Distribuie

Lasă un răspuns