2% sunt bani de la stat sau nu?

În contextul efervescent al accesării fondurilor de la Stat mi-a venit în minte o întrebare, legitimă, cred eu. Sunt biserici care își încurajează membrii, aparținătorii sau prietenii să redirecționeze 2 procente din impozitul datorat Statului către biserică sau alte organizații care aparțin bisericilor.

În acest context cum aplicăm principiul (extrem de drag unora) de a da Cezarului ce este al Cezarului? Banii respectivi sunt sau nu ai Cezarului? Este legitim sau nu să îi cerem pentru noi? Nu veniți cu argumente de genul: nu îi cerem, îi redirecționăm, că nu țin. Practic, prin solicitarea făcută către Circa financiară îi soliciți să vireze banii unde vrei tu, bani pe care altfel Statul i-ar folosi după bunul plac și care îți permite el să îi dai cui vrei tu.

Bun, ca să nu o mai lungesc, banii aia sunt ok sau nu?

Distribuie

2 comentarii la „2% sunt bani de la stat sau nu?”

  1. glumesti nu? de ce ar fi vreo problema cu acei bani? Ei vin de la contribuabili..punct. si daca ar veni de la stat de ce nu?

    1. Esti singurul străin care nu stie ce s-a intamplat pe aici? Sunt cateva bloguri care prezinta variantele antagonice ale problemei ridicate de mine. Si fiecare are argumentele lui.

      De ce nu: pentru ca Statul si Biserica nu au nimic in comun. Statul nu trebuie sa se amestece in treburile bisericii. Daca da bani dicteaza.
      De ce da: pentru ca daca tot platesc impozit trebuie sa beneficiez si de banii pe care ii dau. Statul in istoria recenta nu s-a implicat in treburile interne.

      Am schitat cele doua variante extreme, dar iti spun ca sunt multe nuante pe aici. Nu trebuie decat sa cauti.

Lasă un răspuns