ZOOTOPIA – Desenele animate pe care le gustă mai mult adulții

ZootopiaZootopia este un desen marca Disney care ilustrează viața unor animale antropomorfe în două locuri diferite: un orășel neînsemnat și o aglomerare urbană în care regăsim toate tiparele socio-comportamentale specifice marilor orașe. Nu am înțeles exact dacă audiența sunt copiii, adolescenții, tinerii sau adulții, deși tind să cred că desenul este mai relevant pentru adulți decât pentru copii (în cazul meu pentru un copil de zece ani).  

Și când spun asta, privesc cu ochii unui adult elementele pe care un copil le trece cu vederea: animale care se țin de găinării, yoga cu animale fără haine, o trimitere directă la coloniile umane de nudiști yoghini, scene din filmul Nașul, funcționarii publici care își au rolul lor în desen (n-ar fi de mirare să aflăm că realizatorii s-au inspirat probabil de la noi), câteva scene (puține, e drept) la limita horror, animale sedate cu substanțe psihotrope, gazela care împrumută vocea Shakirei și care nu este în toate mințile după părerea mea, intrigile politice dintre animalele de pradă și cele ierbivore și succesul temporar al acestora din urmă, predica de final cu privire la toleranță, discriminare și alte subiecte fierbinți și altele asemenea cu privire la care nu mai insist.

Cel mai probabil filemele pentru copii nu mai sunt doar pentru copii, deși aceștia din urmă gustă realizarea cinematografică. S-ar putea însă, în calitate de adult, să vezi și alte planuri pe care un copil de zece ani ne le vede. Încă.

PS. Dublajul în limba română este foarte reușit.

Lasă un răspuns