Șase motive pentru o predicare expozitivă + BONUS

Glasses on Open Bible ca. 2001
Glasses on Open Bible ca. 2001

Predicarea expozitivă, în linii mari, explică în mod cronologic textele care sunt folosite și redă semnificația lor pentru zilele noastre. Ea diferă de predicarea tematică ce presupune selectarea diferitelor părți de text în afara contextului extins, dar care servesc temei prezentate.  Acum, că avem o definiție extrem de relaxată a predicării expozitive putem vedea care sunt cele ;ase motive + bonusul pentru care acest tip de predicare este de dorit.

Înainte de toate se presupune că întreaga congregație este expusă cărților Scripturii în mod sistematic.

Apoi, din primul punct derivă și faptul că nu se trece peste pasaje prezentate mai rar. Câți dintre noi am auzit mesaje din Levitic, de pildă?

În al treilea rând, se elimină riscul ca cititorii să sară peste porțiuni întregi: vezi exemplul de mai sus. Fiecare dintre noi avem porțiuni preferate și porțiuni mai greu de lecturat.

În al patrulea rând, sunt acoperite o varietate de aspecte și de teme variate care prezintă interes pentru congregație. Nu toți avem aceleași preocupări, interese, curiozități.

În al cincilea rând, crează un orizont predictibil pentru ascultători. Nu vor veni la biserică încercând să ghicească despre ce va vorbi pastorul în ziua respectivă.

În al șaselea rând, îl ajută pe predicator să fie mai ordonat și să se disciplineze în ceea ce privește studierea Sfintelor Scripturi.

Fiecare dintre cele șase puncte este discutat detaliat AICI.

BONUS. Din câte îmi amintesc fiecare carte a Bibliei, cu excepția Psalmilor și a Proverbelor, a fost scrisă într-un cadru temporar scurt. Prin urmare, autorul sau autorii au avut un fir logic și o gândire care trebuie urmărită, chiar la nivel de detaliu, în opera lor. O predicare aleatorie riscă, nu întotdeauna, e drept, să scoată texte din context izolându-le de inenția autorului pentru a se potrivi unor concepte care ne sunt nouă dragi. Admit de asemenea, că o astfel de predicare necesită mai mult timp pentru pregătire, dar rezultatul final este benefic pentru comunitate.

2 comentarii la „Șase motive pentru o predicare expozitivă + BONUS”

Lasă un răspuns