Pledoarie pentru Creator – perspective personale

Pledoarie pentru Creator este cea de-a treia carte din seria abordării apologetice pe care n-o propune Lee Strobel. Ea vine după Pledoarie pentru Cristos si Pledoarie pentru credința crestină. Abordarea este similară celor două titluri din serie si merge pe ideea de a oferi spațiu editorial în opt capitole din cele douăsprezece unor cercetători cu greutate din domeniul fizicii, astronomiei, chimiei, biologiei sau într-un cuvânt, specialistilor din stiințele exacte. 

Cei intervievați sunt susținători ai teoriei designului inteligent, o ramură a stiinței care încearcă să demonstreze existența unui Creator pe baza evidențelor stiințifice. Teoria se diferențiază, în mare de creaționism, prin faptul că face apel la surse stiințifice, nu la texte sacre.

Toți cercetătorii intervievați pornesc de la ideea că lumea noastră este prea complexă pentru a fi doar o simplă evoluție întâmplătoare care a avut loc în urmă cu miliarde de ani în urmă. În spatele complexității Universului stă un designer care a fost preocupat la nivel de detaliu de Creația sa.

Cititorul cărții s-ar putea să fie surprins de faptul că cercetătorii nu îsi asumă teoria unui Pământ tânăr. Din contră, par a sugera că suntem locuitorii unei planete unicat ce are o existență mult mai mare decât cei sase mii de ani sugerați de creaționisti. Faptul acesta nu împiedică în niciun fel susținerea unei inteligențe superioare care se află în spatele tuturor lucrurilor.

Un alt impediment care ar putea sta în calea lecturii de către un cititor care nu este foarte specializat în chestiuni de natură tehnică este limbajul care este, pe alocuri, presărat cu detalii stiințifice intimidante.

Cu toate acestea, cartea oferă suficiente argumente stiințifice menite, dacă nu să schimbe modul de gândire evoluționist, cel puțin să zdruncine serios fundamentul care stă la baza acestei teorii.

Lasă un răspuns