(IV) Cinci carti din biblie – Rut

cinci carti din biblieCretia gaseste o serie de paralelisme intre cartea Rut si cea amintita anterior (Iona) in sensul ca in ambele gasim deschidere din partea poporului Israel pentru persoanele care nu fac parte din poporul ales. Iar personajele cartii Rut ilustreaza din belsug aceasta teorie. Ca si la celelalte carti, paternitatea este puternic contestata, in cazul de fata ea fiind atribuita unu autor anonim si nu asa cum se obisnuieste, adica lui Samuel. Este demn de remarcat ca autorul considera, din nou contrar traditiei teologice conservatoare, ca aceasta este cea mai veche scriere dintre cele cinci care sunt analizate.

Rut, straina covertita la credinta poporului Israel este personajul central al cartii omonime. Convertirea ei este evidentiata din declaratia pe care o face soacrei ei in momentul in care aceasta, decisa sa paraseasca Moabul, o indeamna sa se reintoarca la poporul sau. Dar aceasta nu este singura dovada a legaturii ei cu poporul Israel, ci si disponibilitatea ulterioara de a se supune legii leviratului interpretata in sens larg si enuntata in Levitic 25, respectiv Deuteronom 25.

Privind lucrurile diacronic, putem sesiza dupa lectura Noului Testament ca aceasta carte isi are rolul ei in istoria mantuirii. Rut face parte din linia genealogica a Mantuitorului. Interpretand alegoric istoria descrisa aici, vedem in final triumful sperantei in urma secetei, a pierderilor umane si a saraciei prezentate la inceputul cartii.

Nici Naomi, soacra care isi adopta nora nu este preocupata de altceva, cum vom vedea in carte, decat de bunastarea fiicei sale adoptive, acesta fiind un raspuns extraordinar la actul lui Rut de a-si parasi propriul popor de dragul ei. In ciuda experientelor de viata pe care Naomi le-a avut, ea nu a devenit un personaj rece, acru, dezgustat de toti si de toate, ci o sursa de incurajare si de respect, trasaturi pe care le-a valorficat in favoarea norei sale, Rut.

 

Lasă un răspuns