Învierea nu înseamnă credința într-un mormânt gol

gold cross on white surface
Remarc la Hans Kung* o frază care poate reprezenta un teren fecund pentru discuții teologice cu tentă apologetică și care conține un adevăr trecut cu vederea.
 
Iată despre ce este vorba: „Mormântul gol nu este articol de credință, adică fundamentul sau obiectul credinței pascale. Cine vrea să fie credincios Bibliei nu trebuie să creadă pe baza mormântului gol, cu atât mai puțin „în” mormântul gol. Credința creștină nu ne cheamă la mormântul gol, ci la întâlnirea cu Hristosul cel viu, așa cum se spune în Evanghelii: „De ce căutați pe cel Viu între cei morți?” – Hans Kung, Credo. Simbolul apostolic explicat oamenilor din zilele noastre, Tracus Arte 2019 p. 152 și urm.
 
Spun generator de discuții apologetice și pentru că unul dintre argumentele folosite pentru dovedirea Învierii este tocmai cel al mormântului gol.
 
Ideea în sine nu este neapărat de lepădat, mai ales din prisma faptului că simbolul credinței noastre este o persoană, nu neapărat realitățile materiale din jurul evenimentului istoric al învierii. Evident, asta nu înseamnă că le negăm. De asemenea, pentru o comunitate a credinței exclusiv iconoclastă, o astfel de afirmația ar putea fi tratată ca o validare a deciziei de a respinge materialitatea credinței exprimată în imagini sau simboluri religioase.
 
Pe de altă parte, fără a merge într-o direcție sacramentală, o aplecare exclusivă pe nonsubstanțialitatea credinței sau imaterialitatea ei, ar putea duce spre o spiritualizare golită de orice formă materială de exprimare locală și, implicit, searbădă.
__
*Da, admit, Hans Kung nu este neapărat cel mai ortodox teolog catolic, deși a rămas preot catolic în dioceza Basel până la sfârșitul vieții. Are chiar în cartea pe care o citez idei cu care nu rezonez. Lui i se reproșează, printre altele, mai ales de către coreligionari, că a pus sub semnul întrebării infailibilitatea papală, lucru pe care unii cititori alături de subsemnatul îl găsesc absolut rezonabil.
Distribuie

Lasă un răspuns