(II) Cinci carti din Biblie – Eclesiastul

cinci carti din bibliePetru Cretia isi continua periplul filologic oferindu-ne cea de-a doua traducere a unei carti din Biblie. In cazul de fata este vorba despre cartea Eclesiast despre care majoritatea comentatorilor cred ca este scrisa de inteleptul Solomon, fiul imparatului David. In privinta paternitatii cartii, filologul Petru Cretia se delimiteaza de parerile celor ce sustin ca autorul este Solomon inca de la prima propozitie: „N-o sa stim niciodata cine a scris cartea Eclesiastul.” Cu toate acestea, el nu neaga originea nobila a autorului. Cretia plaseaza cartea intr-o perioada post-exilica urmand linia critica radicala oferita de teologia liberala.

Folosofia este tema centrala a cartii, iar pentru a fi si mai specifici, Cretia nuanteaza ce intelege din filosofia cartii Eclesiast: vanitas vanitatum omnia vanitas. Omeneste vorbind si fara a cunoaste finalul cartii, nu putem contesta rezultatul cercetarii reputatului lingvist. Dat fiind faptul ca aceasta carte este prezenta in canonul biblic putem insa afirma ca reprezinta mai mult decat o filosofie de viata. Este rezultatul unei experiente personale a unui autor care a incercat sa se bucure din plin de viata terestra.

Dumnezeul intruchipat de imginatia traducatorului cartii Eclesiast, sau mai bine zis oamenii descrisi, fac din relatia lor o relatie prudenta de tip contractual. Ei, oamenii isi indura soarta cu stoicism aflati intre pendularea dintre doua bezne, „straini de Tata si de Sens.”

Lasă un răspuns