Hacksaw Ridge – Cum să lupți până la capăt pentru o idee nebunească

Filmul prezintă povestea de viață a lui Desmond Doss, un soldat american înrolat voluntar în cel de-Al Doilea Război Mondial care intră în luptă cu o idee nebunească: va fi un combatant fără armă. Convingerea lui este că nu trebuie să atingă o armă, și cu toate acestea nu vede nicio problemă în a participa la război. Îi promite lui Dumnezeu că nu va omorî pe nimeni și nici nu va atinge vreodată o armă. În ciuda presiunilor, el reușește să mergă în bătălia de la Okinawa și să influențeze ireversibil viața camarazilor și chiar a oponenților.

Profund dedicat convingerilor sale religioase, Desmond Doss era un credincios adventist practicant, continuă să citească biblia zilnic și să păzească sabatul în ciuda opoziției și a ironiei venite din partea camarazilor. Nu i-a fost ușor să îl vadă pe prietenul său murind, iar lucrurl acesta a declanșat o criză care îi pune puternic sub semnul întrebării convingerile sale. Într-un moment de criză chiar strigă către Dumnezeu să îi spună ce să facă deoarece nu mai înțelege nimic.

Per ansamblu, filmul este extrem de dur, mai ales când ilustrează bătălia de la Okinawa, o luptă în care au pierit aproape 100 000 de persoane. Imaginile sângeroase din film, regizat de Mel Gibson, dacă privim din perspectivă istorică, o palidă imagine a teribilei lupte. Un om slab, neputincios, luptă până la capăt pentru o idee nebunească și reușește să atragă atenția comunității militare cu privire la principii și valori. În felul lui, Desmond Doss a fost un erou.

Lasă un răspuns