Exodus: Gods and Kings. Opinii

exodus-posterDupă Noah, despre care am scris aici, am privit Exodus: Gods and Kings cu mult mai puține așteptări de natură istorico-spirituală. Și bine am făcut, zic eu.

Povestea, pe scurt și privită din avion urmează firul narativ al relatării istorice din Exod. Pentru că avem un termen de comparație, Exodus: Gods and Kings este deasupra lui Noah din punct de vedere al fidelității față de narațiunile biblice la care se raportează. Ideea care mi se pare că a fost uitată de Ridley Scott este aceea că personajul principal nu este Moise, ci Dumnezeu care, între noi fie vorba, este mai degrabă portretizat ca un Demiurg sau un principiu ori o cauză cauzatoare a întregii experiențe. Ținând cont că scopul nu este acela de a transmite idei religioase, putem trece mai ușor peste acest aspect.

Dat fiind faptul că filmul poate trezi așteptări spirituale pentru persoanele familiarizate cu textul biblic, sper cu această ocazie sper să nu mai apară, cum s-a întâmplat la Noah, la sfârșitul filmului un individ care cu o voce dezamăgită a strigat înainte de genericul de final: „Citiți bă Biblia!”

4 comentarii la „Exodus: Gods and Kings. Opinii”

  1. Am comentat pripit.:) nedumerirea mea insa ramane drag slujitor. Vad tot mai multi „profesionisti” care se pricep la cultura,arta, gastronomie,sport, politica, virusi, razboaie…decat in a prezenta Evanghelia lui Dumnezeu. Vad multi laici care vin din urma si o fac mai eficient si cu pasiune decat cei cu masterate teologice. Cele bune!

    1. Este in regula. Nu s-a ofensat nimeni. Sper. Vezi tu, pregătirea teologica nu te face automat priceput în ale teologiei. Îți trebuie și o chemare pentru asta.

      Apoi, faptul ca ne dam cu părerea despre subiectele amintite nu înseamnă că este lăsata la o parte predicarea evangheliei.

Lasă un răspuns