Este îndeobște cunoscut faptul că nu avem nicio reprezentare grafică autentică a chipului lui Isus în întreaga istorie a creștinismului. Nu știm cum a arătat din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, la o simplă căutare pe Google, motorul ne returnează literalmente milioane de reprezentări grafice ale chipului Mântuitorului. Și majoritatea ne prezintă, în ciuda faptului că Isus a trăit în Orientul Mijlociu, un Isus caucazian total diferit de imaginea reală a locuitorilor din orient.
Cum se face că în iconografia occidentală Isus Hristos are o figură mai degrabă europeană decât una orientală? Povestea este oarecum simplă. În Renaștere, Biserica Catolică prin vocea Papei a decis ca imaginea oficială a lui Isus să fie Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea (da, fiul. Nu este nicio greșeală aici!) și presupusul iubit al lui Leonardo da Vinci, ce care l-a ucis pe fratele său Giovanni prin 1497. El a fost modelul care a pozat drept Isus Hristos, iar pictorii renascentiști au preluat acest model în picturile lor religioase.
O simplă căutare va scoate la lumină și alte atrocități ale junelui Cesare Borgia, imaginea vremii în ceea ce privește degradarea religioasă și setea de putere din perioada Renascentistă.
Dacă așa stau lucrurile, atunci oamenii îl venerează, de fapt, pe Cesare Borgia!