Creatie si ispasire: O mostra de teologie liberala ortodoxa

Aveți la finalul acestui articol un material video cu o mostră de teologie răsăriteană cu puternice accente liberale, lucru care pare, cel puțin la prima vedere, surprinzător. Este îndeobște cunoscut faptul că teologia răsăriteană, și mă refer aici la teologia ortodoxă, este destul de refractară față de inovația teologică ce i-a animat pe confrații lor catolici și pe mult mai creativii confrați protestanți, de unde și mult mai restrictiva interpretare a textelor Scripturii. 

Ceea ce este surprinzător în materialul de mai jos este faptul că deși condamnă ferm interpretarea protestantă a ispășirii, în special în varianta morții substituționare, pr. prof. univ. dr. Alexandru Stan nu se ferește să urmeze linia teologiei liberale de interpretare a Creației care vede acest eveniment în termeni metaforici. Personal cred că acesta este un paradox chiar dacă este formulat sub rezerva unor opinii personale. Și mai interesantă este afirmația de la minutul 11 în care profesorul Stan afirmă literalmente că moartea lui Hristos nu a avut un rol eminamente ispășitor, ci a fost un accident datorat pretențiilor mesianice ale lui Isus.

 

2 comentarii la „Creatie si ispasire: O mostra de teologie liberala ortodoxa”

  1. Pingback: Revista blogosferei evanghelice de limbă română (9) | Aradul Evanghelic

  2. Un uluitor exemplu de teologie liberala, care duce teologia rasariteana intr-o directie inimaginabila. Potrivit acestui om, Domnul Hristos n-a murit in mod rascumparator pentru oameni, iar ceea ce scrie Pavel e apa de ploaie. Nu imi iamginez cum poate un asemenea om sa fie parte din clerul ortodox. Wow!

Lasă un răspuns