Costul uceniciei – harul ieftin

Dietrich Bonhoeffer este cunoscut, în special, pentru două lucruri: opoziția față de regimul nazist și martirajul său datorat acestei opoziții dar și pentru lansarea conceptului de har ieftin. Dacă pentru a obține informații despre viața și martirajul său putem citi cărțile de istorie, pentru a afla despre ce înseamna har ieftin nu putem afla decât citind resurse de prima mână. Iar o resursă de prima mână este Costul uceniciei, carte tradusă și editată recent recent în limba română, pentru prima dată dacă nu greșesc, de Peregrinul.

Și totuși, care este diferența între harul ieftin și harul costisitor? Cel mai îndreptățit să descrie conceptul este însuși Bonhoeffer:

Harul ieftin înseamnă predicarea iertării fără pocăință, înseamnă botez fără disciplină bisericească, euharistie fără mărturisirea păcatelor, absolvirea de păcat fără spovedanie. Harul ieftin este un har fără ucenicie, un har fără cruce, un har fără Isus Hristos cel întrupat și viu.

Harul costisitor este comoara ascunsă în țarină, de dragul căreia omul merge și vinde bucuros tot ce are. Este mărgăritarul de mare preț, pentru care negustorul renunță la toate bunurile sale; este suveranitatea lui Isus Hristos, de dragul căreia omul își scoate ochiul care îl face să cadă în păcat; este chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii părăsesc mrejele și Îl urmează.

Costul uceniciei pp. 42-43, Peregrinul 2009

Un comentariu la „Costul uceniciei – harul ieftin”

  1. Pingback: In memoriam Dietrich Bonhoeffer « Methoughts, mefeats and medefeats

Lasă un răspuns