Cele șapte păcate capitale: ARGHIROFILIA

Arghirofilia este iubirea de arginți, deși putem extinde sensul în cazul celui de-al doilea viciu mult mai mult de atât. Pentru persoana atinsă de acest păcat cardinal lucrurile temporare, de regulă de natură materială, iau locul celor veșnice. 

Varianta latină este avarus de unde avem în română avariția cu un sens usor diferit. În cazul celui de-al doilea păcat cardinal denotă un atașament nesănătos față de bunurile materiale. Mai este tradus frecvent și ca lăcomie.

În general lăcomia este legată de ideea că bunăstarea personală este direct proportională cu cantitatea de bunuri materiale acumulate. Este drept, acesta este și rezultatul vremurilor în care suntem încurajați să acumulăm în neștire, dar nu este o scuză suficientă pentru o viață egoistă.

„Acumulez pentru că sta îmi conferă o independență și un confort psihic suficient” este mantra pe care o auzim în jurul nostru. Din nefericire, realitatea este că independența financiară nu este calea garantată pentru o viață lipsită de grijuri. Înainte de toate pentru că ea ne împinge spre o dorința de acumulare de tip ad infinitum, adică de a avea „puțin mai mult.”

Este un rău în sine să fii bogat?

Nu. Deloc. Nu-i nimic rău în a pune deoparte pentru zile negre. Dorința de a acumula devine rea atunci când este exagerată și devine ea însăși un scop în viață. De a aduna „încă puțin.” Și asta doar în beneficiul personal.

Atunci când devii insensibil la nevoile semenilor, când faci orice pentru a acumula este malefic. Când iubirea de bani, arghirofilia, ia locul iubirii de Dumnezeu și de semeni este deja păcat.

Ce-i de făcut?

Leacul pentru vindecare nu este deloc complicat: dăruiește. Fă din asta un obicei. Privește în jur și vezi cine are nevoie de tine. Acela îți este aproape.

Apoi, învață că, așa cum am spus deja aici, a fi aduce mai multă semnificație în viață decît a avea.

În cele din urmă, înțelege că Dumnezeu este preocupat de tine într-un mod aparte și te invită să contribui într-un mod practic la schimbarea lumii din jurul tău.

Lăcomia
Distribuie

Lasă un răspuns