Ce spune legea despre cazul înmormântării unei femei în câmp?

wp-1454048314680.jpgDumitrana Ibolya credincioasă baptistă din localitatea Talpas, județul Dolj a fost înhumată într-un câmp datorită faptului că preotul ortodox din localitate a refuzat sa accepte să folosească mormântul soțului decedatei aflat în Cimitirul din localitate. Motivul? Era credincioasă baptistă.

Corect, ar spune o parte dintre noi. A părăsit confesiunea ortodoxă, prin urmare și-a pierdut locul de veci. Greșit aș spune eu. Femeia a rămas în continuare cetățean roman, cu aceleași drepturi garantate de legea 489 care spune că toate cultele sunt egale în faţa legii.

Acela era un cimitir confesional ortodox. Nu avea ce cauta acolo. Corect ar spune probabil aceiași cititori. Gresit aș spune eu. Legea 102 / 2014 cunoscută drept Legea cimitirelor specifica la art. 5 alin. 3 faptul că acolo unde nu există cimitire confesionale și sunt credincioși de alta confesiune aceștia vor fi înhumați conform ritului propriu în cimitirele existente. Prin urmare, și dacă vorbim despre un cimitir confesional, femeia, conform legii trebuia înhumată acolo.

Și dacă tot vine vorba despre cimitir confesional, părerea mea este ca acolo, autoritățile publice au oferit spre administrare cimitirul reprezentanților BOR, acesta nefiind proprietatea Cultului ortodox. Aceasta cred ca este situația de fapt.

Apoi, sunt unii care spun ca preotul nu și-a dat acordul. În lumina celor exemplificate mai sus, mai este cineva care chiar crede ca trebuia respectivul acord care de fapt nu este cerut legal nicaieri?

În ceea ce ma privește cred ca este vorba despre un caz clasic de abuz și discriminare religioasă. Tema ju-mi este străină întrucât de-a lungul vremii în ultimii cinci ani am fost cel puțin de trei ori în situații similare cu cea descrisă de presa centrală.

Lasă un răspuns