Bunavestire. O perspectivă contemporană

Bunavestirea de John Collier
Bunavestirea de John Collier
Bunavestirea de John Collier

Pentru că se apropie celebrarea Nașterii Mântuitorului și, odată cu ea, potopul de imagini care încearcă să redea din atmosfera vremii, am selectat o imagine care are un puternic impact vizual atât datorită transpunerii contemporane a temei, cât și datorită simbolisticii utilizate. 

S-ar putea ca unii să fie surprinși de faptul că Maria este ilustrată de artistul actualmente catolic, anterior metodist, respectiv episcopalian, John Collier într-o ținută care aduce foarte mult cu cea a unei adolescente din perioada contemporană. Dar în același timp, remarcăm simbolistica tradițională asociată de-a lungul secolelor Mariei: crinii care simbolizează puritatea, porumbelul cunoscut simbol al Duhului Sfânt, expresia facială care surprinde mirarea tinerei, fereastra neagră care este simbolul virginității, precum și prezența îngerului Gabriel.

Neputința de a identifica cu ușurință imaginea porumbelului ilustrează îndatorarea față de tiparele renascentiste cu care ne-am obișnuit. Dacă ați pornit în căutarea păsării de culoare (cum altfel decât) albă trebuie să renunțați rapid pentru că paleta cromatică a lui John Collier diferă de registrul cu care suntem familiarizați.

John Collier surprinde prin faptul că răstoarnă tiparele consacrate aducând în fața ochilor noștri o imagine mult mai aproape de zilele noastre decât mult prea cunoscutele imagini renascentiste. Este îndeobște cunoscut faptul că o pleiadă de picturi cu temă biblică își au originea în secolul al șaisprezecelea.

Vă las să contemplați o imagine a operei lui John Collier. Care, apropo, este sculptor la bază.

Distribuie

Lasă un răspuns