Avantajele pastorului bivocational

Slujba de pastor bivocational incepe sa prinda contur si in România din ce în ce mai mult. Pastorii trăiesc literalmente între două lumi având astfel oportunitatea de a întâlni oameni pe care nu ar fi avut posibilitatea să-i întâlnească dacă ar fi doar pastori cu normă întreagă. Ca unul care și-a început lucrarea în acest mod și consideră că aceasta este o alternativă viabilă pentru biserica contemporană, pot spune că am numeroase exemple de întâlniri și mărturisiri pe care nu le-aș fi putut avea în alte circumstanțe. Un singur exemplu este suficient: în urmă cu câțiva ani pregăteam conferințe pe teme de comunicare și discursuri publice într-o agenție de publicitate. La una din aceste conferințe sala era plină de oameni din middle management dornici să învețe să creeze strategii eficiente de comunicare. Înainte de a începe prezentarea, cel care făcea oficiile m-a descris ca fiind pastor baptist. Ei bine, de la acest punct le-am povestit circa cinci minute ce cred baptiștii și mai ales în cine cred. Știu, nu s-a pocăit nimeni la acea întâlnire, nici măcar nu am făcut chemare cu ridicare de mână la final, dar am plecat cu sentimentul că oportunitatea de a aminti oamenilor despre Dumnezeu nu este rezervată exclusiv întâlnirilor de la biserică între orele 10-12 și 18-20.

Cunosc, de asemenea, suficienți pastori care imediat după 1989 au continuat să lucreze în diferite locuri și să facă în același timp lucrarea pastorală. În aceste cazuri echipa cu care lucrezi are o importanță majoră. Atunci când fiecare își știe rolul și își face cu credincioșie treaba, nu sunt motive pentru care lucrarea nu poate merge înainte.

Dezavantaje? Da, sunt și acestea destule. Printre ele cele mai mari dezavantaje este lipsa suficientă a timpului. Tot timpul am sentimentul că aș mai fi putut face ceva în plus. De asemenea, dacă nu ai o soție, respectiv o familie înțelegătoare munca aceasta nu este pentru tine. În final vreau să spun că nu cred că toți suntem chemați să fim bivocaționali la fel cum nu toți suntem chemați să fim full time implicați. Și asta nu este deloc rău.

Distribuie

5 comentarii la „Avantajele pastorului bivocational”

  1. In Vest nu eşti angajat dacă te pricepi la multe. Este general recunoscut faptul că atunci când te pricepi la multe nu ştii nimic să faci bine. Lucrul acesta se aplică şi-n cazul pastoraţiei. Ca unul care am şi o adoua meserie realizez că pe nici una din ele nu le fac aşa cum trebuie. Compania la care lucrez îmi cere pregătire şi după orele de lucru. Nici biserica nu o păstoresc aşa cum ar trebuie. Motivul e că nu este suficient timp la care se adaugă şi viaţa personală şi familia etc.

    1. Silviu, cred ca vorbesti despre alt vest decat ce stiu eu. Poti face linistit lucrarea pastorala si un alt job cu conditia sa poti si sa ai o familie intelegatoare. Si exemple pot fi destule.Imi pare rau ca trebuie sa dai timp si peste ce ai convenit cu cei cu care lucrezi tu, dar aceasta nu este o regula generală.

      1. Da ai dreptate că vorbesc despre un alt Vest espre care nu ştii. Eu vorbesc dspre Vestul în care anual îl colind şi din care mai bine de jumătate din fraţii mei şi rudele mele (95 % sunt credinciose) locuiesc acolo.
        Dragă Teofil, NU POT FACE DELOC LINIŞTIT LUCRAREA PASTORALĂ ştiind că o împart cu altceva. Eu ştiu la ce te referi dar cred-mă că nu e deloc cum o spui. … EDITAT…
        Condiţia de care spui tu, e una din ele şi nu singura dar nu la ea eu mă refer.
        Dacă o companie te plăteşte pentru orele pe care le petreci acolo în cadrul ei şi tu îţi scoţi Biblia şi citeşi în timpul orelor la birou, te concentrezi la o vizită pastorală, o predică sau foloseşti maşina companiei în scopurile bisericii – înseamnă furt de la companie pentru biserică. Si reciproca este valabilă dar păstorii mai rar folosesc biserica în scopurile serviciului sau ale companiei unde lucrează.
        Nu vorbesc motivat de subiectivism dar ştiu mulţi în comunitatea de oltenia şi mulţi au spus-o că e foarte greu – nu imposibil – dar că oricând ar renunţa dacă ar avea o situaţie financiară stabilă.
        Situaţia de pe teren e alta şi aş fi încântat s-o cunoşti,

        1. Silviu,
          iti spun sigur ca nu stii despre ce vorbesti. Ca dovada in plus, eu nu sunt Teofil. Daca te uiti in partea dreapta a blogului vei putea observa asta.

          Am editat comentariul tau pentru ca nu despre nume e vorba aici, ci despre un principiu. COmpania ta te plateste strict pentru orele pentrue care ai convenit intr-un contract individual de munca. A, si sa nu-mi spui ca un pastor care nu are nicio alta slujba isi dedica IN FIECARE ZI cele opt ore strict pentru aceasta munca: pregatire, vizite, rugaciune. In fiecare zi, repet.

          Cunosc mai mult decat iti imaginezi si tocmai de aceea am scris acest post. In plus nu stiu cum s-au descurcat ucenicii care mai aveau şi alte joburi. Ca sa nu mai zic de Pavel.

          Ceea ce nu intelegi tu este ca nu vorbesc de doua joburi full time ci de cateva avantaje de a fi pastor bivocational, ceea ce e cu totul altceva.

  2. Pingback: Pastorul bivocațional sau slujba la doi stăpâni – Ionut Amateesei

Lasă un răspuns