Antony Flew: De la ateism la deism

Antony Flew a surprins, ca sa nu spun ca a șocat, lumea filozofica când a anunțat ca este deschis în privința ideii de Fiinta omnipotenta, omnipotenta și omniscienta.

El a descris calatoria sa spirituala în cartea There is A God, o variantă diferita fata de mult aclamata sa carte scrisa în trecut ce purta un titlu similar: There is No God. Am avut surpriza de a descoperi în limba romana cartea lui Flew tradusa la ECC Oradea. În ea sunt prezentate câteva argumente privind existența lui Dumnezeu, dar și un răspuns la impardonabila acuzație a unui ateu contemporan celebru care a pus pe seama vârstei înaintate a autorului schimbarea survenita.

Trebuie precizat de la capul locului ca Antony Flew nu a devenit genul de creștin practicant in sensul pe care îl dam noi astazi termenului. El însuși mărturisește ca are probleme serioase cu teme general acceptate de credință crestina precum viata de după moarte, problema răului pentru a enumera doar două. Aceste obiecții personale nu par sa constituie o piedica serioasă în calea credinței sale.

Un alt lucru care trebuie menționat este acela ca aceasta carte nu este neapărat una ușoară din seria cărților de popularizare a științei. Ea se adresează totuși cititorului avizat în materie de filozofie fără a fi însă extrem de tehnica.

Merita citita și pentru simplul motiv ca reda călătoria intelectuala a unui filozof contemporan de marca de la ateism la deism.

Lasă un răspuns