Ai carte, ai parte. OARE?!?

books3-980x360Citeam zilele acestea un material care prezenta falimentul celui mai mare lant de librarii crestine din America. Cu pretentia ca am ceva cunostinte in domeniu si coreland cu stirea conform careia piata de carte urmeaza sa fie impovarata si cu taxa de timbru cultural, ma intreb daca lectura mai este astazi un mod de petrecere a timpului liber?

Fac parte din generatia copiilor crescuti cu cheia lagat pentru care televizorul alb-negru, telefonul cu fir, trusa de traforaj nu sunt doar niste obiecte pe care le-am vazut intr-un muzeu sau la magazinele de antichitati, ci chiar am interactionat frecvent cu ele. In vremurile despre care vorbesc, una dintre modalitatile de petrecere a timpului liber era lectura. Si credeti-ma, nu era o abundenta de carti pe care merita sa le citesti. Ca sa restrang si mai mult aria de titluri, precizez ca tematica de care eram interesat, nici macar nu aparea in lista de carti prezente in librarie. Si, pentru ca sa nu existe niciun fel de dubiu, mentionez ca urmaream cu interes orice aparitie editoriala crestina. Majoritatea cartilor din biblioteca erau procurate pe diverse cai mai mult sau mai putin cunoscute de organele vremii.

Azi, in vreme de libertate religioasa / editoriala deplina, observam declinul apetitului pentru lectura. Si, implicit, aplecarea spre ignoranta. Nu vreau sa fac pe apologetul editorilor, ci doar ma intreb, asa cum am facut-o cu cativa ani in urma cu privire la inclinarea spre lectura. Inchei cu o poveste care cred ca este si mai actuala.

Eram prin anul 2007 intr-un context in care erau circa 30-40 de tinere vlastare. La un anume moment, am intrebat audienta, cu circa 10, maxim 15 ani mai tanara, care este ultima carte citita intr-o luna. Tacere abosluta. Gandindu-ma ca am exagerat putin, am repetat intrebarea marind intervalul al trei-patru luni. Pentru a doua oara s-a asternut o tacere apasatoare. Am repetat intrebarea marind intervalul la un an. Tacere. Nu am mai avut curaj sa maresc intervalul, dar am reformulat intrebarea: Care este ultima carte pe care ai lecturat-o? Abia intr-un final apasator, cineva a indicat un titlu de carte.

Revenind la intrebarea de la inceput, chiar mai merita sa iti pierzi timpul citind o carte?

Lasă un răspuns