31 Octombrie. Ziua Reformei Protestante

LutherPe 31 Octombrie 1517, acum 498 de ani, un călugăr tânăr și plin de speranțe și-a propus să își facă cunoscute opiniile cu privire la o serie de practici catolice ireconciliabile cu Scriptura.

Opiniile sale, 95 la număr au fost postate pe wall-ul (ușa) Bisericii Catolice din Wittenberg și au constituit punctul de plecare al unei mișcări de înnoire spirituală care a depășit cu mult granițele confesionale.

Tânărul călugăr nu și-a imaginat atunci ca ideile sale vor fi motorul unei mișcări care ajunge în zilele noastre la peste 500 de milioane de credincioși. Influenta mișcării Protestante este vizibilă de-a lungul timpului în muzica, literatura, pictura, științele umaniste și pe cele exacte pentru a enumera fugitiv influenta urmașilor Reformei în viața de zi cu zi.

Totodată, intenția sa inițială nu a fost de a se separa de confesiunea catolică, ci de a aduce o înnoire spirituală. Cu timpul, Biserica Catolică s-a lepădat de el, iar restul este istorie.

Pe scurt, pe 31 Octombrie se sărbătorește Ziua Reformei, un eveniment inițiat în 1517 de un tânăr călugăr ca răspuns la devierea de la principiile Scripturii.

Lasă un răspuns