2018: „A avea” sau „a fi”?

Există, în opinia lui Erich Fromm psihanalistul și sociologul ateu, două modalități fundamentale al existenței umane: a avea și a fi.

Existența noastră cotidiană are loc într-o societate clădită pe proprietate, profit și putere. A avea într-o astfel de societate este un drept inalienabil al fiecărui individ. El poate dispune după cum vrea de bunurile sale atâta timp cât nu încalcă legi care reglementează drepturile sale. Există proprietate privată sau publică. Dintre toate tipurile de proprietăți, ego-ul este cel mai important obiect: corpul, numele, statutul social, cunoștințele. Doar că în acest mod de a exista, nu pot avea nicio relație cu obiectul deținut. Eu am pur și simplu pentru că am forța de a-l face să fie al meu. Acest mod de existență nu este unul viu, dinamic.

Pe de altă parte, a fi se referă mai mult la experiențe, la unicitate, la ceea ce suntem ca persoane. Dacă Avraam ar fi existat în modul a avea, el nu ar fi ieșit din țara sa, nici Moise din casa lui faraon. A trăi în modul a fi înseamnă a accepta să devii activ, să fii deschis pentru experiențe alături de alte ființe vii și, mai ales deschis pentru o relație cu Creatorul. Putem fi mai umani, mai deschiși, mai aplecați înspre semeni, mai dornici de a dărui, de a împărtăși cu alții, de a face sacrificii pentru ei, de a fi solidari cu ei în nevoi, pentru a enumera doar câteva exemple. Într-un cuvânt, de a ieși din modul egoist de existență.

Urarea mea pentru anul 2018 este să aveți parte mai mult de a fi, decât de a avea!

Un comentariu la „2018: „A avea” sau „a fi”?”

  1. Pingback: Cele șapte păcate capitale: ARGHIROFILIA | Blocnotes.ro

Lasă un răspuns