Cum sa cultivati propriul usturoi

10 Apr

usturoiEste foarte simplu. Usturoiul este o planta rezistenta, tolereaza vremea rece si nu are nevoie de rasfat. Indiferent de locul unde este plantat, in gradina sau in ghiveci, usturoiul creste foarte bine indiferent de conditii si necesita foarte putina atentie.

Multi gradinari, mai ales cei din climatele nordice, planteaza usturoiul in octombrie. Altii prefera sa o faca in cea mai scurta zi a anului – solstitiul de iarna din Decembrie. Daca plantati toamna mariti perioada de crestere asa ca bulbii cresc pana primavara. Alti gradinari din climatul sudic prefera sa planteze usturoi cu patru pana la sase saptamna inainte de ultimul inghet.

Trebuie doar sa indepartati cateii de ustorui si sa ii plantati pe fiecare. Ustroiul este foarte rezistent pentru a supravietui lunilor reci, dar daca iarna vi se pare deosebit de rece sau zapada nu s-a asezat in strat gros peste plante, puteti acoperi bulbii cu fan sau orice alt material protector.

Puteti incerca sa plantati usturoiul pe care il cumparati din piata sau de la supermarket. Aveti insa grija ca, de obicei, usturoiul din supermarket este trarat cu un inhibitor de incoltire care rupe ciclul natural de crestere. Poti apela si la magazinele in care se vand tot felul de seminte. Acolo e posibil sa gasesti usturoi netratat.

Cum se planteaza

Pentru a planta usturoi, trebuie sa cureti cu grija usturoiul si sa separi cateii de usturoi intre ei. Alege opt pana la zece din cei mai mari. Pune cateii de usturoi in pamant intr-un loc in care pot beneficia de sase ore de soare pe zi. Usturoiul trebuie sa creasca repede pentru a forma bulbi mari iar soarele il ajuta mult. Ai griza sa nu il plantezi in locuri unde se poate acumula apa in timpul iernii.

Sapa aproximativ 25 cm in pamant, adauga ingrasamnt si poate chiar nisip pentru a imbunatati drenarea. Pune cateii de usutoi in acest sol fertil.

Pulverizeaza ingrasamant la fiecare doua saptamani. Uda planta regulat pentru ca solul sa fie umed, nu imbibat cu apa. Rupe buruienile care ar putea consuma substantele nutritive necesare usturoiului.

Usturoiul prefera clima calda si uscata cand incepe sa creasca. Daca nu uzi usturoiul la fel de des ca la inceput se va usca putin si savoarea va fi mai profounda. Cantitatea de apa de care are nevoie usturoiul depinde de climatul in care locuiesti.

Recolta de usturoi

Este timpul sa te bucuri de rodul muncii tale. Usturoiul se culege cand frunzele verzi se usuca si devin galben- maroniu. Perioada propice este la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Unii gradinari prefera sa culeaga usturoiul in cea mai lunga zi a anului – solstitiul de vara din Iunie.

Daca recoltati usturoiul prea devreme, veti avea bulbi foarte mici. Daca, din contra, il recoltati foarte tarziu, vor pierde din aroma specifica.

Inainte de a scoate usuroiul, alegeti un bulb si examinati-l. Verificati marimea si numaratii sraturile de foi. Daca bulbul pare format si cateii sunt acoperiti de trei straturi de foi, este timpul sa il recoltezi.

Daca sunt patru sau mai multe straturi, mai lasa planta sa creasca. Unii gradinari pastreaza o parte din recolta pentru a le pune din noi in pamant. Altii, insa , cred ca replantand aceeasi catei de usturoi vor diminua valoarea recoltei. Puteti achizitiona de la magazin usturoi pentru replantare asa ca nu este nevoie sa pastrati din recolta noua doar daca vreti sa cultivati soiuri neobisnuite.
Dupa recoltare, usturoiul se poate pastra luni de zile. Doar sa nu il puneti in pungi de plastic.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

BLOCNOTES

Informatii recente din domenii diverse